Cum, când și de ce ar trebui să scapi de molarii de minte?
Unul dintre cele mai de temut subiecte când vine vorba despre dinți este cu siguranță cel al extragerii molarii de minte. Molarii de minte reprezintă un pas important în evoluția dentiției umane. De fapt, aceste elemente sunt ultimele care ies la iveală: ele reprezintă o moștenire a nevoii umane străvechi de a mesteca alimente negătite și, prin urmare, de a folosi fălcile. Astăzi, acești molari sunt inutili în scopul funcției masticatoare și în estetica zâmbetului.
Ce sunt molarii de minte și ce funcție îndeplinesc?
Molarii de minte sunt astfel denumiți pentru că erup între 18 și 30 de ani. Toată lumea știe că evoluția naturală a speciei, pe baza procesului său selectiv, a suferit transformări menite să îmbunătățească calitatea vieții și să o mențină. Molarii de minte aveau o funcție foarte importantă pentru oamenii primitivi: erau folosiți pentru a mesteca alimente dure. O mulțime de factori s-au schimbat de-a lungul secolelor: oamenii nu mai vânează și nu se mai hrănesc cu o gamă din ce în ce mai largă de alimente, așa că molarii de minte nu mai sunt utili și funcționali pentru mestecat. Acesta este motivul principal pentru care în noile generații pot lipsi.
Câți molari de minte avem?
De obicei, există patru molari de minte, doi superiori și doi inferiori.
Motivele pentru care molarii de minte trebuie extrași
Iată în ce cazuri este inevitabilă extracția molarilor de minte:
- când molarii de minte nu au erupt complet, fapt ce poate duce la apariția abceselor, a gingivitei, a inflamațiilor, cariilor dentare sau a altor complicații;
- când molarii de minte au erupt în poziții anormale și afectează interiorul obrajilor sau limba;
- când molarii de minte erup parțial și o parte a coroanei rămâne sub gingie: în aceste cazuri se pot forma abcese sau inflamații din cauza curățării incorecte și a fenomenelor cariogenice care implică și molarul din apropiere;
- când molarii de minte sunt responsabili pentru pungile parodontale și, prin urmare, afectează resorbția osoasă;
- când sunt considerați responsabili pentru înghesuirea dentară;
- când sunt consideraţi responsabili pentru patologiile dentare.
Intervenția de extracție a molarilor de minte
Extragerea molarilor de minte poate fi mai mult sau mai puțin complexă, în funcție de situația în care se află pacientul. În cazul în care dintele nu a erupt încă, va fi necesar să se recurgă la o incizie a gingiei. În general, molarii de minte superiori sunt cel mai ușor de extras și este posibil ca medicul stomatolog să procedeze așa cum o face cu un molar normal. Pentru a extrage molarii de minte inferiori, în caz contrar, poate fi necesar să se reducă elementul dentar în bucăți mici.
La Dental Studio Dr. Leuștean deținem imagistică 3D care ne ajută la identificarea poziției precise a dintelui în os, astfel că extracția molarilor de minte se va desfășura în mod optim.
Este periculos să extragi molarii de minte?
Absolut nu. Să te bazezi pe mâinile unor experți este esențial, mai ales dacă o examinare cu raze X a evidențiat cazuri de incluziune sau semiincluziune. Tehnica de extracție a molarilor de minte este aceeași ca toate celelalte extracții, însă este clar că atenția medicului stomatolog trebuie să fie mai mare în cazurile de incluziune sau semiincluziune deoarece acestea sunt zone apropiate de nervi.
Ce se întâmplă după extracția molarilor de minte?
Progresul tehnologic a asigurat o perioadă post-operatorie în medie liniștită și sigură. Cu toate acestea, fiecare dintre noi experimentează durerea în mod diferit. Această condiție se aplică evident și la molarii de minte, care la unii subiecți poate crea disconfort. Cu toate acestea, durerea și umflarea pot fi controlate prin terapia medicamentoasă potrivită, prescrisă de medicul stomatolog înainte și după operația de extracție.
Simți durere în zona molarului de minte?
Te invităm la un o consultație pentru a putea vedea exact care sunt căile cele mai bune pe care trebuie să le urmăm. Chiar dacă încă nu simți durere, există șansa ca o afecțiune să fie dezvoltată sau în curs de dezvoltare. De aceea, este bine de știut care e statusul molarilor tăi de minte și dacă poți dezvolta sau nu complicații în viitor. Îți stăm la dispoziție oricând vrei să afli mai multe despre sănătatea ta orală.
Pentru toate nelămuririle ne poți contacta la adresa de e-mail programari@drleustean.ro sau la numărul de telefon 0723.166.180.
Vom evalua împreună cazul tău și te vom urmări de la prima vizită până la rezolvarea problemelor tale orale.
Nu amâna programarea!
Lasă-ne un comentariu