Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Despre clinică Echipă Tratamente Cazuri Tarife Blog Contact

Protetică dentară

Protetica dentară este specialitatea dentară care se ocupă de îngrijirea dentară a pacienților cărora le lipsesc dinții.

 

Protetica dentară, sau protetica dentară, înseamnă refacerea dinților prin lucrări fixe: fațete, coroane și punți dentare, precum și prin lucrări mobile sau deplasabile: proteze totale sau parțiale, proteze scheletate cu sisteme speciale (de exemplu, magnetice), proteze pe implanturi.

 

  • Când apelăm la protetica dentară?

Protetica dentară este acea specializare a stomatologiei care are ca scop reconstrucția dinților pacientului pentru ca acesta să aibă un zâmbet echilibrat.

 

Înțelegem cât de important este un zâmbet complet, de care să vă bucurați pentru un timp îndelungat și care să vă redea încrederea de sine. Este timpul să pui capăt acestor probleme! Echipa noastră de medici cu experiență este pregătită să îți ofere servicii de calitate, într-un mediu modern, ajutați de evoluția tehnologiei. 

Punțile dentare (pe dinți naturali sau pe implanturi) sunt o modalitate excelentă de a repara golurile atunci când avem unul sau mai mulți dinți lipsă.

 

Pentru a proteza spațiul liber în care a fost îndepărtat un dinte, dinții existenți sunt folosiți pentru a construi o "punte".

 

Protetica dentară este aplicarea tehnicilor dentare pentru refacerea dinților prin lucrări fixe sau mobile: fațete, coroane și punți dentare, precum și lucrări mobile sau mobile: proteze dentare complete sau parțiale, proteze pe implanturi.

 

Restaurările dentare din zilele noastre se realizează cu ajutorul tehnologiei avansate și a unei echipe de specialiști: protetician, chirurg, parodontolog, ortodont sau endodontist.

  • Ce materiale folosim?

Punțile dentare sunt realizate din ceramică sau din zirconiu-ceramică. Deoarece zirconia funcționează eficient ca un substitut al metalului în coroanele din metal-ceramică, lucrarea protetică este practic imposibil de distins de cea naturală.

 

O coroană ceramică pe zirconiu este răspunsul pe care cabinetul nostru îl oferă în cazul în care estetica dentară este importantă, în special atunci când avem de-a face cu leziuni severe la nivelul dinților din față.

 

O restaurare dentară pe zirconiu este, de asemenea, o opțiune pentru persoanele care sunt sensibile la metal.

 

Înțelegem că până și lipsa unui singur dinte poate avea efecte asupra încrederii de sine. Pentru orice problemă stomatologică există o soluție, datorită tehnologiilor avansate și a tehnicilor noi folosite de medici.

 

Protetica dentară poate corecta astfel:

  • Înlocuirea unuia sau mai multor dinți lipsă;
  • Dentiție îngălbenită sau decolorată;
  • Dinți prea mici sau prea mari;
  • Dinți înghesuiți sau cu spații interdentare;
  • Remodelare gingivală.

Coroane dentare

  • Ce sunt coroanele dentare?

O coroană dentară este o operație protetică care acoperă o punte sau un dinte cu leziuni coronare semnificative și care, totuși, îl păstrează atât din punct de vedere cosmetic, cât și funcțional.

 

O coroană dentară vă poate ajuta să vă păstrați dintele pentru o perioadă mai lungă de timp. În funcție de materialul utilizat, de îngrijirea orală și de alte variabile, aceasta poate rezista până la 20 de ani sau mai mult. O obturație plasată pe un dinte care a fost restaurat în aceleași condiții nu va dura la fel de mult timp.

 

Coroana nu numai că ajută la îmbunătățirea aspectului dintelui deteriorat, dar îi prelungește și durata de viață.

 

  • Care este rolul coroanelor dentare?

  • Să reconstruiască aspectul estetic al zâmbetului;
  • Să redea funcționalitatea, masticația corectă;
  • Să păstreze fonetica corespunzătoare;
  • Să confere rezistență, pentru o perioadă lungă de timp.

 

  • Care sunt etapele?

  • Toate urmele de țesut cariabil trebuie îndepărtate de pe dinții care au fost deteriorați.
  • După aceea, dentistul va curăța și va pregăti cu grijă dinții pentru a oferi spațiu adecvat pentru coroană.
  • Acest lucru trebuie făcut cu atenție și în mod minim invaziv pentru a minimiza pierderea de substanță dentară dură.
  • Echipa tehnică primește și procesează apoi amprenta dumneavoastră digitală sau fotografia digitală.
  • Laboratorul primește, de asemenea, informații despre culoarea, forma și dimensiunea dinților, astfel încât rezultatul final să coincidă cu dorințele dumneavoastră.
  • În cabinetul nostru folosim tehnici digitale de proiectare a zâmbetului pentru a determina forma și dimensiunea viitoarelor coroane în funcție de fizionomia facială.
  • Următoarea etapă este desemnată verificărilor și a modificărilor lucrării realizate de către tehnicianul dentar. Când pacientul este mulțumit de rezultat, coroanele dentare se pot fixa prin cimentare.

 

  • Ce durată de viață au coroanele dentare?

Nu există un termen prestabilit pentru momentul în care o coroană dentară trebuie înlocuită. Acestea trebuie schimbate în cazul în care coroana sau țesuturile din jur (dinții piloni sau gingia vecină) se deteriorează în general.

 

Îngrijirea orală necorespunzătoare poate cauza cele mai frecvente deteriorări ale dinților și gingiilor din jurul unei coroane dentare.

Din acest motiv, este esențial ca pacientul să viziteze frecvent medicul dentist pentru controale, să beneficieze de controale regulate de igienă profesională și ca medicul dentist să verifice și, dacă este necesar, să corecteze obiceiurile de igienă ale pacientului la domiciliu.

 

În ceea ce privește deteriorarea coroanelor, acest lucru se întâmplă mai ales în cauza unor traumatisme exagerate: fie accidente fie forțe masticatorii foarte mari: de exemplu masticatia unor corpuri extrem de dure sau parafunctii ocluzale de tipul bruxismului.

 

Deteriorarea coroanelor dentare poate apărea fie prin accidente, fie prin forțe masticatorie semnificative, cum ar fi mestecarea unor corpuri foarte tari sau parafuncții ocluzale, cum ar fi bruxismul.

 

Medicul stomatolog trebuie să detecteze și să trateze bruxismul sau alte parafuncții care cauzează uzura dinților sau deteriorarea restaurărilor dentare.

Cazuri stomatologice în cadrul clinicii Dr. Leuștean

Tehnologia CAD/CAM

Tehnologia avansată ne ajută să obținem rezultate de succes!

Tehnologia CAD/CAM a fost creată la mijlocul anilor '80, dar a fost exploatată și îmbunătățită pe scară largă ultimul deceniu.

Tehnologia Cam Cad este considerată a fi o tehnică orientată spre viitor și în continuă evoluție care oferă multe avantaje atât pentru tehnicieni, cât și pentru dentiști. Tratamentele dentare și protetice au devenit din ce în ce mai populare printre pacienții care doresc opțiuni de tratament nedureroase care să le restabilească sau să le îmbunătățească atât funcția estetică, cât și cea masticatorie.

 

  • Etapele realizării unei lucrări protetice cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM în cabinet

  • Într-o primă etapă, important este să se pregătească dintele în funcție de restaurarea orală. Anestezia locală joacă, de asemenea, un rol esențial, oferind confort pacientului.
  • Cea de a doua etapă a tratamentului este amprentarea optică, care durează doar câteva secunde, realizându-se astfel fotografii clare, profesionale, ale dintelui preparat, imagini care sunt capturate automat cu ajutorul camerei sale de scanare.
  • Unitul de frezare folosește instrumente diamantate ce vor freza un bloc din materialul ales cu precizie, conform informațiilor primite din computer. Această etapă este foarte rapidă.
  • Ultima etapă este fixarea.

Protezele dentare

Protezele dentare sunt un dispozitiv medical unic, personalizat pentru fiecare pacient în parte, având ca scop înlocuirea dinților pierduți cu dinți artificiali. Proteza dentară este formată din două părți - baza protezei și dinții artificiali.

 

  • Când se recomandă protezele dentare?

Proteza dentară este o opțiune excelentă pentru cei care și-au pierdut câțiva dinți și nu mai au suficienți pentru a susține o restaurare protetică fixă, dar și în cazul celor care și-au pierdut toată dantura.

 

La fel ca și dinții naturali, protezele dentare au nevoie de îngrijire. Sunt necesare diferite tipuri de curățare și proceduri de întreținere în funcție de materialul din care sunt fabricate. Medicul vă va oferi sfaturi privind procedurile de întreținere și curățare, astfel încât dinții să rămână sănătoși.

 

  • Care sunt tipurile de proteză dentară?

Protezele parțiale acoperă spațiul gol dintre dinții naturali. Protezele parțiale sunt conectate la dinții naturali cu ajutorul unor accesorii de prindere specializate.

 

Proteza dentară totală, în schimb, este folosită pentru cazurile stomatologice în care pacienții și-au pierdut toți dinții de pe o arcadă.

 

Protezele dentare pe implanturi sunt o opțiune medicală contemporană care oferă o stabilitate excelentă la mușcătură.

 

Maxilarul superior are șase implanturi dentare, iar maxilarul inferior patru. Aceste implanturi sunt apoi conectate la proteza dentară.

 

Pacientul nu va putea îndepărta această proteză. Din cauza necesității unei atenții constante, igiena orală va trebui să fie tratată cu atenție, ceea ce include periajul regulat, folosirea aței dentare și a apei de gură.

 

 

 

O proteză mobilă este un tip clasic de proteză care poate fi îndepărtată de către pacient pentru curățare. 

 

Pentru a îmbunătăți aderența protezelor dentare, se sugerează utilizarea de adezivi speciali. Acești adezivi sunt disponibili sub formă de gel care este simplu de aplicat acasă.

 

Persoanele care și-au pierdut doar o parte din dinți, în special ultimii dinți de pe arcadă, ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a purta proteze scheletice.

 

Pentru pacienții care și-au pierdut dinții și doresc să folosească implanturi, protezele Fast & Fixed sunt o nouă tehnică care permite o intervenție chirurgicală mai ușoară.

 

În scenariul protezelor dentare Fast & Fixed, implanturile sunt proiectate într-o manieră diferită de cele utilizate în protezele convenționale.

Fațete dentare

Fațetele sunt foi subțiri de ceramică dentară care se atașează la suprafața dinților, imitând perfect aspectul natural. Tehnica de aplicare este minim invazivă și nu are nevoie de șlefuirea smalțului dentar - ceea ce le face o opțiune excelentă pentru cei care își doresc zâmbete mai frumoase, fără a trece prin toată durerea asociată cu alte tratamente.

 

  • Fațetele ceramice sunt soluția ideală pentru zâmbetele de la Hollywood și au devenit foarte populare în ultima vreme, după ce tot mai multe vedete de cinema au decis să opteze pentru acest tratament.
  • Atunci când sunt atașate pe dinte, fațetele ceramice sunt practic invizibile și extrem de rezistente la colorațiile date de cafea, ceai negru sau prezente din cauza fumatului. Ele reprezintă soluții minim invazive, deoarece prepararea dintelui este minimă. În cele mai multe cazuri, preparația se realizează fără anestezie, tocmai pentru că acest timp de tratament nu este dureros.
  • Fatetele ceramice au aspectul cel mai natural dintre toate restaurarile protetice.

 

Scopul fațetelor ceramice este de a înlocui stratul de smalț de pe suprafața dinților fracturați, nealiniați sau cu defecte de smalț. La fel ca smalțul dintelui, ceramica este un material translucid care permite luminii să treacă și să fie reflectată de structura internă a dintelui. Astfel, prin simularea efectului luminos al smalțului, fețetele ceramice oferă naturalețe și un zâmbet fermecător.

 

  • Sunt fatetele ceramice alegerea corecta pentru dumneavoastra?

Fațetele ceramice pot oferi avantaje semnificative față de alte metode de restaurare, dar acest lucru nu înseamnă că sunt soluția pentru fiecare caz stomatologic în parte. O consultație cu medicul dentist este esențială înainte de a decide dacă tratamentul cu fațete ceramice este potrivit pentru dumneavoastră. Dacă fațetele ceramice nu sunt opțiunea potrivită, nu vă faceți griji! Veți fi îndrumat către o altă soluție estetică care se potrivește situației dumneavoastră.

Cazuri stomatologice în cadrul clinicii Dr. Leuștean

Punți dentare

Puntea dentară este o lucrare protetică fixă folosită în stomatologie pentru refacerea morfologică a dinților lipsă din arcada dumneavoastră sau pentru a-i proteja și remodela pe cei care au suferit distrugeri semnificative.

 

Puntea dentară este o modalitate excelentă de a înlocui dinții lipsă și de a umple golurile. Oferă stabilitate pentru zâmbetul dumneavoastră, compensând funcțiile masticatorii și estetica orală.

 

  • Principalele avantaje ale puntii dentare

  • Restaurarea: modalitate eficientă de a recăpăta funcția practică a danturii;
  • Păstrarea dinților în poziția corectă: Atunci când lipsește un dinte, se creează un spațiu gol care face ca ceilalți dinți să se deplaseze în timp;
  • O punte dentară acoperă acest gol și împiedică mișcarea dinților, evitându-se astfel probleme viitoare de poziționare;
  • Menținerea structurii faciale;
  • Îmbunătățirea mușcăturii: Edentația poate provoca dureri de maxilar și dinți strâmbi, nealiniați (malocluzie). O punte dentară este o opțiune de tratament eficientă pentru a menține o mușcătură normală pe ambele părți ale gurii.

Oferă zâmbetului tău îngrijirea pe care o merită!

Gama variată de tratamente de calitate, profesionalismul și anii de experiență în tratarea cazurilor stomatologice complexe, ne ajută să rămânem Artiștii Zâmbetului Tău.