-
Ce sunt coroanele dentare?
O coroană dentară este o operație protetică care acoperă o punte sau un dinte cu leziuni coronare semnificative și care, totuși, îl păstrează atât din punct de vedere cosmetic, cât și funcțional.
O coroană dentară vă poate ajuta să vă păstrați dintele pentru o perioadă mai lungă de timp. În funcție de materialul utilizat, de îngrijirea orală și de alte variabile, aceasta poate rezista până la 20 de ani sau mai mult. O obturație plasată pe un dinte care a fost restaurat în aceleași condiții nu va dura la fel de mult timp.
Coroana nu numai că ajută la îmbunătățirea aspectului dintelui deteriorat, dar îi prelungește și durata de viață.
-
Care este rolul coroanelor dentare?
- Să reconstruiască aspectul estetic al zâmbetului;
- Să redea funcționalitatea, masticația corectă;
- Să păstreze fonetica corespunzătoare;
- Să confere rezistență, pentru o perioadă lungă de timp.
- Toate urmele de țesut cariabil trebuie îndepărtate de pe dinții care au fost deteriorați.
- După aceea, dentistul va curăța și va pregăti cu grijă dinții pentru a oferi spațiu adecvat pentru coroană.
- Acest lucru trebuie făcut cu atenție și în mod minim invaziv pentru a minimiza pierderea de substanță dentară dură.
- Echipa tehnică primește și procesează apoi amprenta dumneavoastră digitală sau fotografia digitală.
- Laboratorul primește, de asemenea, informații despre culoarea, forma și dimensiunea dinților, astfel încât rezultatul final să coincidă cu dorințele dumneavoastră.
- În cabinetul nostru folosim tehnici digitale de proiectare a zâmbetului pentru a determina forma și dimensiunea viitoarelor coroane în funcție de fizionomia facială.
- Următoarea etapă este desemnată verificărilor și a modificărilor lucrării realizate de către tehnicianul dentar. Când pacientul este mulțumit de rezultat, coroanele dentare se pot fixa prin cimentare.
-
Ce durată de viață au coroanele dentare?
Nu există un termen prestabilit pentru momentul în care o coroană dentară trebuie înlocuită. Acestea trebuie schimbate în cazul în care coroana sau țesuturile din jur (dinții piloni sau gingia vecină) se deteriorează în general.
Îngrijirea orală necorespunzătoare poate cauza cele mai frecvente deteriorări ale dinților și gingiilor din jurul unei coroane dentare.
Din acest motiv, este esențial ca pacientul să viziteze frecvent medicul dentist pentru controale, să beneficieze de controale regulate de igienă profesională și ca medicul dentist să verifice și, dacă este necesar, să corecteze obiceiurile de igienă ale pacientului la domiciliu.
În ceea ce privește deteriorarea coroanelor, acest lucru se întâmplă mai ales în cauza unor traumatisme exagerate: fie accidente fie forțe masticatorii foarte mari: de exemplu masticatia unor corpuri extrem de dure sau parafunctii ocluzale de tipul bruxismului.
Deteriorarea coroanelor dentare poate apărea fie prin accidente, fie prin forțe masticatorie semnificative, cum ar fi mestecarea unor corpuri foarte tari sau parafuncții ocluzale, cum ar fi bruxismul.
Medicul stomatolog trebuie să detecteze și să trateze bruxismul sau alte parafuncții care cauzează uzura dinților sau deteriorarea restaurărilor dentare.