Extracția dentară
Extracția dentară (exodonția) înseamnă îndepărtarea unui dinte din gură. Extracțiile sunt practicate într-o largă varietate de situații, incluzând caria dentară care a distrus prea mult din dinte, astfel încât acesta să nu mai poată fi restaurat.
În cadrul clinicii Dr. Leuștean BeautyDentExpert executăm atât extracții obișnuite, cât și extracții „chirurgicale” (în cazul molarilor de minte incluși).
Specialiștii noștri vă asigură că atunci când veți avea nevoie de o extracție, vi se va asigura o anestezie de cea mai bună calitate și o medicație postoperatorie adecvată, astfel încât dumneavoastră să nu aveți dureri și neplăceri.
Extracția dentară sau uneori chiar gândul la procedura extracției unui dinte poate determina o teamă cel mai adesea nejustificată. Dacă, dimpotrivă, veți înțelege principiile și tehnicile care stau în spatele procedurii numite extracție dentară, veți descoperi că procedeul unei extracții dentare este cel mai adesea o banalitate.
De ce poate fi necesară extracția unui dinte?
Există numeroase motive pentru care vă poate fi recomandă extracția unui sau a mai multor dinți. În lista de mai jos vom enumera câteva dintre acestea:
- Extracția unui dinte poate fi indicată atunci când restaurarea (repararea) acestuia nu mai este posibilă prin niciun mijloc cunoscut stomatologiei moderne.
Dinții sparți, fracturați sau afectați de carii întinse pot fi candidați pentru extracție.
Dinții care au carii foarte mari se pot fractura astfel încât să nu mai poată fi reparați. În acest caz, extracția acestuia este cea mai bună sau cel puțin cea mai rezonabilă soluție. Cu siguranță, întotdeauna vor fi cântărite avantajele și dezavantajele extracției. În anumite cazuri, repararea dintelui pur și simplu nu este posibilă. În alte cazuri, costul tratamentului sau succesul pe termen lung sunt factori care determină alegerea acestei proceduri terapeutice. â
Dinții care necesită tratament de canal și care, din diverse motive, nu permit acest lucru, vor trebui să fie extrași.
Anumiți dinți pot necesita, în scopul tratării lor, prepararea și obturarea canalelor radiculare (vezi tratamentele endodontice). În timp ce majoritatea dinților nu prezintă niciun obstacol pentru a fi tratați endodontic, pot exista factori care să împiedice tratarea anumitor dinți. În acest caz este indicată extracția dintelui bolnav.
Dinții, într-o stare avansată de îmbolnăvire parodontală (parodontoza), pot necesita extracție.
Prin definiție, dinții afectați de boala parodontală sunt dinți a căror suport osos este distrus. În general, pe măsură ce boala parodontală se agravează, dintele este susținut de tot mai puțin os, deseori până în punctul în care dintele poate să cadă și singur. În aceste cazuri grave, extracția dintelui poate reprezenta uneori singura soluție.
- Dinții în poziții vicioase (malpoziții) sau nefuncționale pot necesita extracție.
Anumiți dinți trebuie extrași din cauza faptului că se află în poziții vicioase. De exemplu, frecvent este cazul molarilor de minte (măsele de minte) care, din cauza unei lipsei de spațiu pe arcada dentară, erup în poziții vicioase, constituind astfel o constantă sursă de iritare pentru obraz. In aceste condiții se poate recomanda frecvent extracția molarului de minte.
Dinții care nu oferă niciun beneficiu pacientului, dar care, în schimb, pot constitui o sursă de probleme, pot reprezenta o indicație de a fi extrași. Un asemenea exemplu este reprezentat de molarii de minte care erup, dar care nu au un dinte antagonist pe care să muste.
Molarii de minte sunt situați adesea într-o regiune foarte greu de igienizat, astfel încât ei pot constitui un risc de carie și de boală parodontală (parodontoza), atât pentru ei, cât și pentru dinții vecini. În funcție de aceste circumstanțe specifice, de multe ori este mai bine să extragem un dinte nefuncțional, extracție care, însă, pe termen lung, este în favoarea pacientului în ceea ce privește menținerea unei bune igiene orale și a sănătății celorlalți dinți.
Dinții incluși pot constitui, de asemenea, indicație pentru extracție. Dinții incluși sunt acei dinți cae se găsesc în interiorul oaselor maxilare, dar care nu pot să erupă într-o poziție normală. Deci, prin definiție, dinții incluși sunt în malpoziție și, deci, nefuncționali. Această combinație de factori, face din dinții incluși candidați pentru extracție.
- Poate fi necesară extracția anumitor dinți, ca pregătire pentru un tratament ortodontic.
Atunci când este nevoie de tratament ortodontic, medicul ortodont folosește diverse metode pentru a alinia dinții pacientului pe maxilarele acestuia. Atunci când însă există discrepanțe prea mari între mărimea dinților și cea a maxilarelor, în scopul alinierii perfecte și a unui zâmbet frumos, poate fi necesară extracția anumitor dinți.
Când nu este indicată extracția unui dinte?
În timpul consultației, este posibil ca medicii noștri să vă recomande una sau mai multe alternative la extracția unui dinte. Chiar dacă extracția dintelui constituie cea mai ieftină procedură, poate reprezenta, de fapt, pe termen lung, cea mai costisitoare.
Când un dinte este îndepărtat (extas) dinții învecinați au tendința să migreze, uneori chiar semnificativ. Orice pierdere a alinierii dentare poate avea un efect major asupra sănătății dentare. Îndepărtarea chiar și a unui singur dinte poate determina probleme cu mușcătura sau probleme ale articulării maxilarelor. Pe de altă parte, dinții migrați în urma extracției pot deveni adevărate „capcane” pentru alimente, fiind foarte greu de igienizat și deci, cu risc mare de a se caria și a se îmbolnăvi parodontal (vezi „de ce să înlocuiesc un dinte lipsă”).
Deci, pentru a evita aceste complicații, veți primi recomandarea de a înlocui orice dinte cae va fi sau este deja extras. Înlocuirea unui dinte extras cu unul artificial poate costa mult mai mult decât alternativa de a nu extrage dintele și a-l trata.
La ce să mă aștept înainte de extracția unui dinte?
-
Consultația
În primul rând, veți beneficia de o consultație gratuită pentru a se stabili diagnosticul exact al dintelui pentru care ați solicitat extracție. Tot în cadrul acestei consultații este posibil să avem nevoie de o radiografie pe care o executăm pe loc în clinica noastră. Această radiografie ne permite să apreciem cât de infectat este dintele, natura infecției, precum și relația rădăcinii dintelui cu porțiunile anatomice înconjurătoare.
Toate aceste informații ne vor ajuta să stabilim un diagnostic corect și să vă sfătuim dacă dintele trebuie extras sau dacă există și alte alternative de tratament.
-
Istoricul medical
În timpul preexaminării vă vor fi puse diverse întrebări referitoare la starea dumneavoastră de sănătate. Vă rugăm, chiar dacă noi omitem să vă întrebăm ceva, să ne precizați orice problemă de sănătate aveți sau ați avut. De asemenea, o să vă rugăm să ne relatați experiența extracțiilor anterioare, dacă ați avut sau aveți probleme de sângerare, precum și orice altă potențială problemă care a apărut.
De asemenea, vom vrea să știm ce medicamente v-au fost prescrise de către alți medici, în ce doze, când le luați etc. Anumite medicamente pot provoca complicații extracției dentare (medicamente anticoagulante, contraceptive etc) și, de aceea, o să vă rugăm să ne comunicați toate detaliile unei eventuale medicații. De asemenea, vă sfătuim să nu opriți administrarea niciunui medicament din cele care v-au fost prescrise, fără a vă consulta în prealabil cu medicul care le-a prescris.
-
Dacă este vorba de o infecție mare sau dacă starea dumneavoastră generală de sănătate o cere, poate fi nevoie de administrarea unor antibiotice, înainte de efectuarea extracției.
Dacă se constată o infecție mare (manifestată cel mai adesea printr-o umflătură semnificativă în zona dintelui interesat) este posibil să primiți în prealabil o rețetă cu antibiotice pentru câteva zile. Administrarea antibioticelor face mai puțin probabilă apariția complicațiilor, atât în timpul efectuării extracțiilor, cât și a vindecării de după.
Antibioticele prescrise trebuie luate exact atâtea zile cât sunt prescrise de medic, chiar dacă simptomele trec în 1-2 zile. Dacă nu se respectă indicațiile date de medic, se poate produce rezistența la antibiotic a bacteriilor care au determinat infecția.
Unele afecțiuni medicale pot necesita ca anumitor pacienți să li se prescrie „profilactic” antibiotice (diverse boli de inimă, pacienți cu dializă, pacienți cu diabet de tip I etc.)
Cum se extrage un dinte?
Deoarece știm că există o teamă (nefondată de altfel) de medic și de actul medical, o să explicăm pe scurt principiile extracției dentare.
Înainte de orice extracție se practică la instalarea unei anestezii de cea mai bună calitate. În acest scop, la clinica noastră Dr. Leuștean BeautyDentExpert folosim anestezice moderne de la firme de renume (3M, Ubistezin, Mapivastezin etc.), precum și seringi cu ace atraumatice pentru un confort maxim, totul precedat de aplicarea unui anestezic topic (local). Practic, sunt frecvente cazurile în care pacienții noștri afirmă că nu au simțit absolut nimic în cadrul anesteziei.
Dintele are o rădăcină care este situată în os. Spațiul în care este situată rădăcina poartă numele de „alveolă”. Rădăcina dintelui este susținută în os de un ligament special. Prin extracția dintelui are loc, de fapt, secționarea acestui ligament și lărgirea alveolei dentare. În acest scop se folosesc diverse instrumente specifice fiecărui dinte.
În cursul extracției dentare, nu veți simți durere sau disconfort. Veți simți, în schimb, o senzație de presiune pe care o exercită medicul asupra dintelui.
Ce este o extracție chirurgicală?
Există numeroși dinți a căror extracție impune o atitudine chirurgicală. Este vorba de molarii de minte incluși, dinții cu anchiloză dento-alveolară, resturi radiculare vechi rămase în os etc. Extracțiile chirurgicale implică în prealabil crearea unui acces la dintele interesat.
La fel ca orice altă extracție, extracția chirurgicală nu presupune durere. Puteți simți cel mult senzația de presiune pe care o exercită medicul în cursul extracției.
La clinica Dr. Leuștean BeautyDentExpert extracția dentară se face în cele mai moderne condiții cu instrumente specializate pentru fiecare dinte în parte, de către medici cu pregătire în domeniul chirurgiei orale.
Ce trebuie să fac după extracție?
După extracția dintelui, veți primi un set de instrucțiuni atât verbale, cât și scrise, referitor la ce trebuie și ce nu trebuie să faceți atât în primele 24 de ore, cât și în următoarele 7 zile după extracție. Vă rugăm să rețineți că vindecarea postextracțională depinde în mare măsură de respectarea acestor indicații.
Ce se întâmplă cu alveola după extracție?
Așa cum observăm în imaginea de mai sus, în locul „găurii” rămase în locul dintelui extras, odată cu trecerea timpului, cheagul sangvin format se va transforma în țesut osos. Din această cauză este extrem de important să respectați cu strictețe indicațiile postextracționale pentru a nu deteriora cheagul sangvin nou format după extracția dintelui.
Vindecarea locului rămas după extracție se va face în 1-2 săptămâni, însă remodelarea țesutlui osos nou format poate continua câteva luni după aceea.
În cazul în care aveți de făcut o extracție dentară sau orice altă manoperă dentară, vă așteptăm cu încredere la Dr. Leuștean BeautyDentExpert. la noi veți găsi medici dedicați, pasionați de profesia lor, specialiști în domeniile medicinii dentare care vă vor ajuta să vă rezolvați problemele dentare în cel mai scurt timp posibil.
Lasă-ne un comentariu