Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Despre clinică Echipă Tratamente Cazuri Tarife Blog Contact

Ce sunt petele albe de pe dinți?

Pot apărea atât la copii cât și la adulți. Se numesc demineralizări și iată ce ar trebui să faci dacă le remarci:

 

Ai pete albe pe suprafața smalțului dentar?

Ai observat că dinții tăi prezintă pete albe, cu aspect de cretă? Ar putea fi vorba despre demineralizarea dinților. Demineralizarea dinților cu siguranță nu este o problemă de subestimat dacă vrei să-ți păstrezi cavitatea orală sănătoasă și, în același timp, să ai  un zâmbet perfect.

Dintele este acoperit de smalț, alcătuit în mare parte din minerale compuse din calciu, care protejează dentina subiacentă: de fapt, smalțul nu are culoare – este translucid – iar dentina este partea care dă dinților albul pe care noi îl vedem.

Deși compoziția smalțului o face foarte dură și rezistentă, suprafața dintelui este supusă în mod constant la abraziune și eroziune. În special alimentele zaharoase, saliva și utilizarea excesivă a pastelor de dinți pentru albire ar putea compromite integritatea smalțului.

În acest articol aprofundăm subiectul explicând care sunt cauzele demineralizării, cum să o recunoști și ce trebuie făcut pentru a o preveni.

Cum să îți dai seama dacă un dinte este demineralizat: semne și simptome

Având în vedere că, așa cum era de așteptat, un dinte demineralizat este mai expus riscului de apariție a cariilor, este bine să acționezi imediat pentru a elimina problema. Prin urmare, este de o importanță fundamentală să știi să observi semnele care indică o demineralizare în curs. Din fericire, acestea sunt simptome vizibile, care afectează estetica dintelui, precum și funcționalitatea acestuia și, prin urmare, pot fi ușor identificate cu puțină atenție.

Un dinte demineralizat, de fapt, are una sau mai multe dintre următoarele caracteristici:

  • Pete albe apărute pe dinți;
  • Smalț cu structură poroasă;
  • Smalț uzat;
  • Sensibilitate la contactul cu substanțe fierbinți sau reci sau anumite alimente;
  • Dificultate în a mușca;
  • Fisuri și microfracturi pe suprafața dinților.

Acestea sunt principalele semnale de alarmă care îți vor permite să recunoști problema demineralizării.

Demineralizarea dinților la adulți și copii: atunci când smalțul este deteriorat, cariile pândesc

Demineralizarea smalțului dentar, din cauza acțiunii corozive a substanțelor acide, este inamicul sănătății bucale, deoarece crește riscul de carii și fracturi dentare. La primele simptome ale unui dinte demineralizat, de aceea, este indicat să îi faci o vizită medicului dentist pentru a începe tratamentul necesar.

Dintre toate componentele care alcătuiesc dinții, există una care are o importanță fundamentală: smalțul dentar. Este partea exterioară și cea mai vizibilă, cea care protejează interiorul dintelui și acționează ca o barieră la interferența agenților externi. În consecință, este și partea vizibilă a dentitiei, cea care îi conferă culoare, strălucire și frumusețe. Demineralizarea dentară atacă smalțul în sine, slăbindu-l și expunând astfel dintele la pericole foarte grave, cum ar fi apariția cariilor. Acest proces se numește demineralizare tocmai pentru că determină scăderea mineralelor prezente în smalț.

Cauzele demineralizării smalțului

Având în vedere simptomele demineralizării dentare, este bine să trecem în revistă și cauzele acesteia, pentru că a le cunoaște înseamnă a putea implementa măsurile corecte de prevenire. La originea demineralizării se află acțiunea erozivă a substanțelor acide, care atacă componenta minerală a smalțului, slăbind-o. Cauzele interne ale demineralizării sunt legate în principal de patologii precum refluxul gastroesofagian sau cele care provoacă vărsături. Cauzele externe care pot demineraliza un dinte, în schimb, provin dintr-o alimentație necorespunzătoare și igiena orală incorectă.

În ceea ce privește nutriția, există alimente și băuturi care se caracterizează printr-un nivel ridicat de aciditate, precum băuturile carbogazoase sau sucul de lămâie. Dar trebuie să acordăm o atenție deosebită și alimentelor bogate în zaharuri, întrucât bacteriile transformă zaharurile din alimente în acizi. Problema poate fi parțial rezolvată chiar și fără sacrificii drastice, dacă se respectă periajul dentar atent efectuat și mersul regulat la medicul stomatolog, precum și folosirea aței dentare și a dușului bucal.

Cum se previne demineralizarea dinților?

Pentru a preveni demineralizarea dinților trebuie să:

  • Moderezi consumul de produse acide.

Băuturile sau alimentele acide scad nivelul pH-ului zonei bucale, ceea ce reduce rezistența dinților. Printre acestea putem aminti citrice precum lime, lămâie și portocală, băuturi energizante și carbogazoase, oțet, vin și altele. În aceeași grupă trebuie să includem produsele puternic zaharoase.

  • Folosești o periuță de dinți de duritate medie (sau scăzută).

Periile dure ajută la uzura smalțului, provoacă retragerea gingiilor și, în consecință, generează o mare sensibilitate în acea zonă. Pe de altă parte, nu apăsa prea tare în timpul periajului, chiar și atunci când perii sunt moi.

  • Nu îți periezi dinții imediat după ce ai terminat de mâncat.

Așteaptă cel puțin o jumătate de oră pentru ca saliva să fi reglat pH-ul cavității orale.

  • Bei suficientă apă.

Hidratarea adecvată menține stabil nivelul producției de salivă, ceea ce contribuie la calcificarea și protecția smalțului dentar.

Tratament pentru demineralizare

Cea mai bună opțiune terapeutică este prevenirea. Este foarte important să menții o igienă orală zilnică corectă și să mergi la controale regulate la clinica stomatologică. Odată ce apar petele albe, există mai multe opțiuni de tratament: de la cele mai conservatoare, precum remineralizarea folosind paste remineralizante, până la fațete dentare, coroane dentare.

Există și alte opțiuni de tratament, precum albirea dentară, care în multe cazuri este capabilă să mascheze aceste leziuni prin reducerea contrastului care există între leziune și smalțul sănătos și nu afectează țesutul dentar.

Specialiștii în stomatologie de la Dental Studio Dr. Leuștean vor  putea găsi soluția potrivită pentru demineralizarea dinților: bazându-te pe medicii noștri, care au cele mai moderne tehnologii și cele mai eficiente tratamente disponibile, este singura opțiune pentru a preveni agravarea situației și a obține rezultate și beneficii valabile pentru rezolvarea problemei și îmbunătățirea aspectului dentar.

După vizita la dentist, de fapt, medicul va putea evalua starea de sănătate a cavității bucale și va putea decide ce tratament să efectueze și dacă să intervină cu tehnologia de care dispune, inclusiv toate soluțiile.

Vizitele periodice la clinica noastră dentară vor ajuta la prevenirea prezenței demineralizării dentare și a problemelor asociate acesteia.

Dacă acest fenomen și-a făcut deja apariția, atunci medicii noștri specialiști îți vor evalua cazul. De acolo, ei te vor ghida pas cu pas pentru a găsi soluția optimă

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.