De ce îți solicită dentistul o radiografie, care sunt riscurile la care te expui
Iată ce trebuie să știi despre radiografia dentară:
Aproape toți, cel puțin o dată în viață, am fost nevoiți să facem o radiografie dentară, fie pentru un control oral, fie pentru ca doctorul să stabilească dacă avem o afecțiune dentară. Însă care sunt riscurile la care ne expunem atunci când facem o radiografie dentară, de câte feluri sunt și când ar trebui efectuată?
Ce este o radiografie dentară?
O radiografie dentară este una dintre cele mai simple investigații radiologice. Fiind o parte esențială a stomatologiei, radiografia dentară este o metodă de investigație ce permite vizualizarea în ansamblu atât a dentiției cât și a elementelor înconjurătoare, cum ar fi osul maxilar și mandibula, sinusul maxilar, articulațiile temporo-mandibulare.
Cu toate acestea, mulți oameni tind să amâne radiografia dentară sau să o evite de frică sau pur și simplu pentru că nu sunt conștienți de importanța acestui tip de procedură. În cele ce urmează vom explica de ce este atât de important să se efectueze examinări radiologice în cavitatea bucală, când ar trebui efectuate, de câte feluri sunt, dar și riscurile acestora.
Importanța radiografiei dentare – de ce îți solicită dentistul o radiografie?
Ca toate părțile corpului nostru, oasele brațelor, picioarelor sau coloanei vertebrale, cavitatea noastră orală are nevoie și ea de un studiu amănunțit pentru diagnosticarea afecțiunilor dentare.
O radiografie dentară vă permite să vedeți ceea ce medicul dentist, în timpul vizitei obișnuite, nu poate percepe cu ochiul liber: mici carii între un dinte și altul, boli parodontale, chisturi, abcese etc. În plus, există și alte aspecte care fac din această procedură o investigație atât de importantă:
- Permite obținerea unui diagnostic precis al stării de sănătate a gurii.
- Ajută la revizuirea în detaliu a oaselor care alcătuiesc cavitatea bucală, a structurilor anatomice și a dinților înșiși.
- Facilitează crearea unui plan de tratament corect și eficient, precum și stabilirea celei mai potrivite căi terapeutice.
Când trebuie efectuată radiologia dentară?
Astăzi, oamenii sunt supuși continuu la radiații dar, din fericire, radiografia dentară implică o doză foarte mică de radiații. Prin urmare, examenele radiologice ale dinților nu sunt periculoase pentru sănătate. Mai ales că dozele de radiații emise sunt atât de mici încât pot fi considerate inofensive.
Însă în ciuda faptului că nu ne compromite sănătatea, pacienții ar trebui să fie supuși acestui tip de radiografie doar dacă aceasta oferă mai multe informații decât cele obținute într-un consult clinic. Totul cu scopul ca medicul dentist să poată oferi un plan de tratament corect, evaluând întotdeauna cel mai bun raport calitate-preț și cel mai mare beneficiu pentru pacienți.
De câte feluri sunt radiografiile dentare?
Iată care sunt cele mai des recomandate radiografii dentare. În funcție de nevoile pacientului, medicul dentist va recomanda cea mai potrivită radiografie:
- Radiografia panoramică
Este una dintre cele mai utilizate astăzi, deoarece permite generarea unei imagini a întregii guri, inclusiv a dinților și a maxilarului. De cele mai multe ori, meedicul stomatolog are nevoie de o astfel de radiografie dentară înainte de primul consult stomatologic. Odată ce medicul stomatolog analizează radiografia dentară și observă eventualele afecțiuni dentare, realizează consultul clinic și confirmă stadiul de evoluție al afecțiunilor.
- Radiografia retroalveolară
Se realizează la unul, maxim doi-trei dinţi. Această radiografie permite medicului stomatolog să vadă în detaliu coroana şi rădăcina întregului dinte, la dimensiuni reale. De obicei această radiografie este indicată când se face un tratament endodontic (se scoate nervul).
- Computerul Tomograf (CT)
Este o analiza tridimensională a osului care oferă medicului stomatolog cele mai avansate informații privind localizarea potențialelor Infecții, a dinților incluși sau a dimensiunii osoase în vederea înserării implanturilor dentare.
Cât de sigură este o radiografie dentară? Ai motive să te temi?
Aceasta este una dintre principalele întrebări pe care pacienții și le pun atunci când urmează să facă o radiografie dentară: „Este sigură?”. Ei bine, în zilele noastre, radiografiile dentare nu mai presupun riscuri legate de cantitatea radiațiilor emise, așadar sunt cu adevărat sigure!
O radiografie dentară te supune la un nivel scăzut de radiații, așadar nu este în măsură să pună sănătatea pacienților în pericol. Însă dacă luăm în calcul faptul că efectuarea unei radiografii dentare este o reală necesitate, trebuie să o privim ca pe un beneficiu adus de dezvoltarea tehnologiilor și să avem încredere în medicii stomatologi atunci când ne recomandă un anume tip de radiografie.
De exemplu o radiografie dentară retroalveolara digitala este echivalenta cu doza zilnică de radiații primită de organism în timpul în care l-am petrece afara.
Doza de radiații primită cu ocazia unui Computer Tomograf este echivalenta cu Radiațiile primite pe durata unui zbor cu avionul Bucuresti-Paris.
Riscurile radiografiilor dentare
Deși radiografiile dentare implică radiații, nivelurile de expunere sunt atât de scăzute încât sunt considerate sigure pentru copii și adulți. În plus, în timpul radiografiei dentare ți se va plasa un șorț de plumb peste piept, abdomen și regiunea pelviană pentru a evita expunerea inutilă la radiații a organelor vitale.
Lasă-ne un comentariu