Sfaturi și mituri: durerile dentare nu trec de la sine și nu se tratează acasă, cu analgezic
Cine, vreodată, nu a suferit de dureri de dinți? Durerea de dinți poate fi îngrozitoare, așa că este esențial să știi cum să acționezi în aceste situații.
Durerea de dinți este un semn de avertizare serios care încearcă să te facă să simți că a venit momentul să soliciți ajutorul medicului stomatolog. Durerea de dinți poate fi de natură infecțioasă și necesită întotdeauna un control la medicul stomatolog. Țesuturile dentare nu au capacitate de regenerare, prin urmare nu se pot vindeca spontan.
Potrivit unui studiu realizat de către Asociația Americană a Medicilor de Familie, 22% dintre adulți se confruntă cu durere de dinți, durere în zona gingiilor sau dureri maxilare cel puțin o dată la șase luni. Vestea bună este că, în cele mai multe cazuri, durerea de dinți poate fi eliminată cu succes de către medicul stomatolog.
Ce este durerea de dinți?
Este o durere constantă a cărei intensitate crește. Este una dintre cele mai ascuțite și intense dureri pe care le poți avea. Băuturile reci, alimentele calde sau mestecatul pot intensifica durerea. Dacă te doare un dinte, trebuie să mergi la medicul dentist cât mai curând posibil, pentru a determina cauza și pentru a stabili tratamentul adecvat pentru cazul tău.
Medicul stomatolog tratează durerea de dinți în funcție de cauză. Uneori, poate fi vorba despre pulpita dentară, o afecțiune provocată de inflamația pulpei dentare, dar în alte cazuri, durerea de dinți poate fi provocată de alte tipuri de afecțiuni. De aceea, medicul stomatolog va face o examinare a cavității orale și, pentru a determina cauza exactă a durerii de dinți și implicit cel mai eficient tratament, îți va solicita să efectuezi o radiografie dentară.
Care sunt cauzele durerilor de dinți?
Cele mai frecvente cauze ale durerii de dinți sunt:
Carii dentare. Dacă sunt lăsate netratate, cariile dentare pot evolua și pot ajunge la nervi. În acel moment se instalează o durere continuă, care se poate ameliora pentru scurt timp cu tratament medicamentos, însă nu dispare până când medicul stomatolog nu tratează afecțiunea. De cele mai multe ori, durerea de dinți apare atunci când nervii și pulpa dentară sunt afectați și, în acest caz, este nevoie de tratament enododontic.
Fractură sau fisură dentară. Orice traumatism la nivelul dinților poate provoca durere, de aceea este bine să consulți imediat medicul stomatolog.- Gingivita. Pe măsura ce gingivita, lăsată netratată, evoluează, apare fenomenul de retracție gingivală. Asadar, gingia din pozitia sa normala se retrage si radacina ramane astfel expusa, apărând o durere de dinți.
- Bruxism (scrâșnitul dinților). Pacienții care suferă de bruxism, din cauza presiunii puse pe dinți, pot resimți dureri de dinți sau chiar de cap.
Alte cauze ale durerilor de dinți pot fi:
- Eroziunea smalțului.
- Sensibilitatea dentară.
- Abcesul dentar.
- Sinuzita.
Pentru oricare dintre cazuri, automedicația nu este o opțiune, iar recomandarea noastră este să faci cât mai curând o programare la medicul stomatolog pentru a afla cauza și apoi a începe tratamentul adecvat.
Ai grijă de sănătatea ta orală!
Dacă resimți o durere constantă de dinți, vizitează medicul stomatolog.
La Dental Studio Dr. Leuștean vei găsi cei mai buni profesioniști în stomatologie care să aibă grijă de zâmbetul tău! Dispunem de echipamente moderne și de tehnologie pentru a efectua toate tipurile de tratamente de care ai nevoie.
Lasă-ne un comentariu