Totul despre parodontoză
Când vorbim despre sănătatea orală, nu putem uita că accentul nu poate fi doar pe dinți. La urma urmei, toate țesuturile cavității bucale pot fi, de asemenea, afectate de probleme. Una dintre acestea, care provoacă cea mai mare îngrijorare în rândul medicilor dentiști, este boala parodontală, numită, popular, parodontoză.
Parodontoza afectează țesuturile care susțin și protejează dinții, ceea ce poate duce la pierderea elementului dentar. În plus, bacteriile care proliferează, ca urmare a acestei boli, pot declanșa afecțiuni sistemice la pacient.
Ce este parodontoza?
Caracteristica principală a bolii parodontale este faptul că nu afectează în mod specific dintele. Ea afectează țesuturile care se află în jurul său și care îi garantează susținerea și protecția, adică parodonțiul, compus din gingie, ligament parodontal și os alveolar.
Parodontoza constă într-o inflamație sau infecție cronică, a cărei evoluții și lipsei tratamentului aduce consecințe grave, precum:
- retracție gingivală;
- resorbția țesuturilor parodontale;
- formarea de pungi parodontale;
- mobilitatea dinților;
- pierderea dinților.
Pe lângă aceste complicații limitate la cavitatea bucală, boala parodontală este legată de complicații sistemice. Acest lucru se datorează faptului că bacteriile care proliferează la locul afectat pot migra în organism, ajungând la plămâni și la inimă. Aceasta poate, de exemplu, să declanșeze endocardita bacteriană și să favorizeze instalarea altor infecții.
Care sunt cauzele bolii parodontale?
În cele mai multe cazuri, dezvoltarea parodontozei începe cu placa bacteriană, o peliculă formată în principal din bacterii. Dacă igiena orală este deficitară, placa bacteriană poate duce în cele din urmă la parodontoză:
- Placa se formează pe dinți atunci când amidonul și zaharurile din alimente interacționează cu bacteriile care se găsesc în mod normal în cavitatea orală. Periajul dinților de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a dușului bucal elimină șansele de a dezvolta boala parodontală.
- Placa se poate întări sub linia gingiei și poate deveni tartru dentar. Tartrul dentar este mai greu de îndepărtat și cu cât placa și tartrul rămân mai mult pe dinți, cu atât pot provoca mai multe daune. Nu poți scăpa de tartrul dentar prin periaj și folosirea aței dentare, ai nevoie de o curățare dentară profesională pentru a-l îndepărta.
- Placa poate provoca gingivită, o boală a gingiilor. Gingivita este iritația și inflamația părții țesutului gingival care înconjoară baza dinților.
- Inflamația continuă a gingiilor poate provoca parodontoză, care în cele din urmă determină formarea de pungi parodontale între gingii și dinți. În timp, aceste pungi parodontale devin mai adânci, acumulând tot mai multe bacterii. Dacă nu sunt tratate, aceste infecții profunde provoacă pierderi de țesut și os și, în cele din urmă, poți pierde unul sau mai mulți dinți. În plus, inflamația cronică continuă îți poate copleși sistemul imunitar.
- Deși motivul principal al manifestării parodontozei este neatenția față de igiena orală, există anumite persoane cu o tendință mai mare de a dezvolta boala parodontală. Acesta este cazul fumătorilor și persoanelor cu diabet, dar și femeilor însărcinate, din cauza modificărilor hormonale.
Care sunt semnele și simptomele bolii parodontale?
Deoarece boala parodontală pornește cu gingivita, este posibil ca pacientul însuși să realizeze când problema este în stadiul inițial. În acest caz, simptomele gingivitei sunt:
- sângerare gingivală;
- modificarea nuanței gingiilor;
- roşeaţă;
- modificări ale texturii țesuturilor;
- umflături;
- sensibilitate.
După cum am explicat, atunci când nu este tratată în această etapă, gingivita evoluează spre parodontoză. Deoarece este de obicei o problemă cronică, nu declanșează durere, dar are simptome caracteristice precum sângerarea.
În plus, se poate observa retragerea gingiei, care lasă aspect alungit al dinților și, în multe cazuri, declanșează sensibilitatea din cauza expunerii rădăcinilor. Pe măsură ce problema evoluează, mai are loc resorbția țesuturilor parodonțiului. De asemenea, este posibil să existe leziuni ale ligamentului parodontal și ale osului alveolar. Ca urmare a acestui fapt, dinții capătă mobilitate. Tinde să se înrăutățească pe măsură ce situația devine mai expresivă și, în timp, aceasta duce la pierderea dintelui.
Cum este diagnosticată această boală?
Diagnosticul bolii parodontale se face prin analiza clinică a țesuturilor. În acest fel, medicul dentist analizează simptomele, pentru a identifica modificările și sângerările care indică prezența bolii parodontale.
Cum se previne boala parodontală?
Deoarece debutul bolii parodontale se produce din cauza igienei deficitare și a lipsei vizitelor la dentist, prevenirea acesteia se realizează prin îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului dentar. Prin urmare, începe cu îngrijirea orală la domiciliu și se extinde cu intervenții la medicul dentist.
Aceste vizite la dentist, pentru profilaxie dentară, trebuie să aibă loc la fiecare șase luni. Cu toate acestea, atunci când pacientul are o tendință crescută pentru boala parodontală, i se poate sfătui să se supună profilaxiei dentare la fiecare patru luni.
De asemenea, este necesar ca pacienții diabetici să-și țină sub control nivelul glucozei din sânge din cauza sensibilității lor mai mari. În plus, este esențial să se evite pe cât posibil fumatul, ceea ce afectează microcirculația și facilitează instalarea inflamației.
Ce tratamente sunt disponibile pentru boala parodontală?
Boala parodontală poate fi tratată, dar abordarea depinde de gradul problemei, care poate fi uşoară, moderată sau severă. Prima abordare este îndepărtarea plăcii și a tartrului prin simpla profilaxie, fără intervenție chirurgicală.
În același timp, medicul dentist trebuie să investigheze zonele care facilitează reținerea plăcii. Aceste caracteristici trebuie corectate pentru a evita pe cât posibil acumularea de placă. După efectuarea acestui tratament inițial, pacientul va fi supus unei noi evaluări pentru a verifica rezultatele obținute, dacă este nevoie de refacerea curățării sau dacă va avea nevoie de tratament chirurgical.
Tratamentul chirurgical se face pentru a ajunge în zone mai profunde sau pentru a favoriza reconstrucția țesutului parodontal. Totul depinde foarte mult de răspunsul pe care persoana l-a avut la tratament și de nevoile acesteia.
Boala parodontală compromite semnificativ sănătatea orală a pacientului și prezintă riscuri pentru sănătatea generală. Prin urmare, diagnosticarea precoce este foarte importantă, precum și intervenția corectă a medicului stomatolog pentru a limita evoluția bolii, urmărindu-se minimalizarea consecințelor acesteia.
Dacă suferi de parodontoză, medicii dentiști ai clinicii Dental Studio Dr. Leuștean te vor ajuta să scapi de această afecțiune care duce la pierderea dinților.
Lasă-ne un comentariu