Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Despre clinică Echipă Tratamente Cazuri Tarife Blog Contact
Articole   -   Sfaturi

Ce trebuie sa stii daca trebuie sa porti aparat dentar? Totul despre aparatele dentare invizibile

Ai venit târziu la dentist, asta este situația și trebuie să îți asumi:  nu scapi de ortodont orice ai face!

Așadar,  trebuie să decizi: ce aparat vei purta? Invizibil sau cu brakets?

Cum sunt aceste dispozitive? Plusuri și minusuri pentru fiecare in parte

Când vine vorba de corectarea poziției dinților, întârzierea nu este deloc recomandată. De aceea, dacă ai ajuns târziu la dentist, este momentul să iei în considerare opțiunile disponibile și să te pregătești să faci o alegere importantă. Indiferent de situație, este esențial să îți asumi responsabilitatea pentru sănătatea și aspectul zâmbetului tău. Astfel, trebuie să decizi ce tip de aparat dentar vei purta: unul invizibil sau unul cu brackets?

În acest articol vom expune ambele opțiuni, analizând plusurile și minusurile fiecăruia, pentru a te ajuta să iei o decizie informată și să obții rezultatele dorite.

Aparatul ortodontic invizibil

Aparatul ortodontic invizibil constă într-o serie de gutiere transparente și personalizate, confecționate dintr-un material plastic rezistent. Aceste gutiere sunt create pe baza unei imagini tridimensionale a dinților și sunt fabricate cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM. Fiecare gutieră este concepută să exercite o presiune delicată asupra dinților, ghidându-i treptat către poziția corectă.

Pacientul primește o serie de gutiere, pe care le schimbă la intervale regulate, în funcție de planul de tratament stabilit de medicul ortodont. Fiecare gutieră urmează o progresie treptată, astfel încât dinții să se deplaseze treptat și să se alinieze corect.

Plusuri ale aparatului ortodontic invizibil

 • Estetică: Unul dintre cele mai mari avantaje ale aparatului ortodontic invizibil este aspectul estetic. Datorită transparenței gutierelor, aparatul este aproape invizibil în timpul purtării, oferind un aspect mai plăcut și discreție în timpul tratamentului. Aceasta este o alegere populară pentru persoanele care își doresc să-și păstreze zâmbetul frumos pe durata tratamentului ortodontic.
 • Confort: Aparatul ortodontic invizibil este conceput să fie mai puțin dureros și iritant pentru gură și gingii. Materialul folosit pentru gutiere este neted și nu are componente metalice ascuțite care pot cauza disconfort sau răni. Astfel, purtarea aparatului invizibil poate fi mai confortabilă pe termen lung.
 • Îngrijire ușoară: Un alt avantaj al aparatului ortodontic invizibil este ușurința în îngrijirea orală. Deoarece gutierele pot fi îndepărtate temporar, permit o igienă orală mai eficientă. Astfel, poți continua să îți periezi dinții și să folosești ața dentară în mod normal, fără a fi restricționat de prezența aparatului. Aceasta previne acumularea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare, reducând riscul de carii dentare și afecțiuni gingivale.

Minusuri ale aparatului ortodontic invizibil

 • Cost: Unul dintre principalele dezavantaje ale aparatului ortodontic invizibil este costul său. Deoarece gutierele personalizate necesită tehnologie avansată și confecționare individuală, tratamentul cu aparat invizibil poate fi adesea mai scump decât cel cu brackets. Este important să iei în considerare și bugetul tău atunci când faci alegerea între cele două opțiuni.
 • Durată de tratament: În unele cazuri, tratamentul cu aparatul ortodontic invizibil poate dura mai mult decât cel cu brackets. Acest lucru se datorează faptului că gutierele necesită mai mult timp pentru a efectua mișcările dentare treptate. Durata exactă a tratamentului depinde de complexitatea problemei ortodontice și de răspunsul individual al pacientului la tratament.
 • Limitări în tratament: Deși aparatul ortodontic invizibil poate trata o gamă largă de probleme ortodontice, există și anumite limitări. În cazul problemelor ortodontice complexe sau dificile, cum ar fi corecția înclinațiilor severe, aparatul invizibil poate fi mai puțin eficient sau chiar nu poate fi o opțiune viabilă. În astfel de cazuri, ortodontul poate recomanda utilizarea aparatului cu brackets pentru a obține rezultatele dorite.

Aparatul ortodontic cu brackets

Aparatul ortodontic cu brackets constă într-o serie de bracketuri (elemente mici de metal sau ceramică) care sunt lipite pe suprafața dinților și conectate printr-un fir metalic numit arc ortodontic. Bracketii sunt poziționați strategic pe dinți pentru a permite exercitarea presiunii necesare pentru a muta dinții în poziția corectă.

Plusuri ale aparatului ortodontic cu brackets

 • Eficiență în tratament: Aparatul ortodontic cu brackets este cunoscut pentru eficiența sa în corectarea problemelor ortodontice complexe. Brackeții și arcurile metalice oferă o forță mai puternică și controlată, ceea ce permite ortodontului să efectueze mișcări precise ale dinților pentru a obține rezultate optime.
 • Durată de tratament mai scurtă: În multe cazuri, tratamentul cu aparatul ortodontic cu brackets poate fi finalizat mai repede în comparație cu aparatul invizibil. Datorită puterii și controlului oferite de brackets și arcurile metalice, dinții pot fi mutați mai rapid către poziția dorită.
 • Cost: Un alt avantaj al aparatului ortodontic cu brackets este costul mai accesibil în comparație cu aparatul invizibil. Bracketurile și materialele asociate sunt mai accesibile din punct de vedere financiar, ceea ce poate fi un factor important pentru mulți pacienți.

Minusuri ale aparatului ortodontic cu brackets

 • Estetică: Unul dintre principalele dezavantaje ale aparatului ortodontic cu brackets este aspectul vizibil. Brackeții și firul metalic pot afecta estetica zâmbetului, ceea ce poate fi o preocupare pentru persoanele care doresc să-și păstreze aspectul estetic intact pe durata tratamentului.
 • Disconfort inițial: La începutul tratamentului sau după ajustări, aparatul ortodontic cu brackets poate cauza disconfort și iritații la nivelul gurii și gingiilor. Pot apărea ulcerații și senzația de presiune pe dinți. Cu toate acestea, disconfortul se diminuează pe măsură ce pacientul se obișnuiește cu aparatul și în timpul tratamentului.
 • Dificultăți în igienă orală: Aparatul ortodontic cu brackets poate dificulta igiena orală corespunzătoare. Brackeții și firul metalic pot crea obstacole în perierea și utilizarea aței dentare, ceea ce poate duce la acumularea plăcii bacteriene și la apariția cariilor dentare sau a altor afecțiuni gingivale. Este necesară o atenție și o igienă orală riguroasă pentru a preveni aceste probleme. De asemenea, pot fi necesare instrumente speciale, cum ar fi periuțele interdentare sau irigatorul oral, pentru o curățare eficientă între brackeți și sub firul metalic

Așadar, alegerea între aparatul ortodontic invizibil și cel cu brackets depinde de preferințele personale, de complexitatea problemei ortodontice și de bugetul disponibil. În cele din urmă, consultarea și sfatul ortodontului tău vor fi esențiale în luarea deciziei corecte pentru tine.

La Dental Studio Dr. Leustean suntem dedicați îmbunătățirii sănătății dentare a pacienților noștri și oferim ambele variante de tratament – atât aparatul ortodontic invizibil, cât și cel cu brackets

Indiferent de opțiunea aleasă, purtarea unui aparat ortodontic este esențială pentru corectarea problemelor dentare și obținerea unui zâmbet sănătos și frumos. La Dental Studio Dr. Leuștean suntem mândri să oferim ambele variante de aparate ortodontice: aparatul invizibil și cel cu brackets. Te asigurăm că vei primi tratamentul de cea mai înaltă calitate, indiferent dacă optezi pentru aparatul invizibil sau cel cu brackets.

Contactează-ne astăzi pentru o programare și consultație personalizată la Dental Studio Dr. Leuștean. Îți stăm la dispoziție pentru a-ți oferi informațiile și îndrumarea necesare pentru a face cea mai bună alegere pentru sănătatea și frumusețea zâmbetului tău.

Ai grijă de sănătatea danturii și bucură-te de un zâmbet strălucitor și perfect aliniat alături de Dental Studio Dr. Leuștean!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.