Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Despre clinică Echipă Tratamente Cazuri Tarife Blog Contact
Articole   -   Pedodonție

Carii pe molarii temporari: 5 motive pentru care e nevoie să mergi cu cel mic la stomatolog

Când vorbim despre carii pe molarii temporari, ne referim la una dintre cele mai frecvente și recurente afecțiuni dentare la copii

Caria dentară este una dintre cele mai răspândite patologii în domeniul stomatologic. Este un proces care lezează țesuturile dure ale dintelui, cauzate de bacteriile prezente în gură și care își găsesc refugiu în placa și tartrul prezente în interiorul arcadei dentare.

Dinții  cei mai afectați de carii sunt de obicei molarii, premolarii și incisivii superiori. Cum ar trebui să te comporți când observi prezența unei astfel de patologii pe molarii temporari ai celui mic? Îți vom spune în cele ce urmează.

5 motive pentru care e nevoie să mergi cu cel mic la stomatolog atunci când are carii pe molarii temporari

Cariile molarilor de lapte sunt o problemă mult mai frecventă decât credem. Prin urmare, pentru a le evita, este foarte important să le tratezi cât mai curând posibil, deoarece pot afecta pulpa dentară și chiar aspectul și formarea dinților permanenți, pe lângă faptul că provoacă durere.

Dacă temutele carii dentare nu sunt tratate, acestea pot cauza o problemă gravă de sănătate a copilului și astfel:

  • Va simți disconfort atunci când mănâncă;
  • Dacă nu va mesteca corect, e posibil să apară diverse probleme de digestie;
  • Dacă caria dentară afectează nervul, poate provoca dureri puternice și, în plus, problema se poate transfera la dinții permanenți, care ar putea ieși deja cariați sau cu alte probleme grave;
  • Bacteriile care provoacă carii la molarii de lapte pot afecta dinții permanenți care se află dedesubt, cu tot ceea ce poate presupune aceasta: deteriorare, pete, modificări ale smalțului etc.
  • Dacă nu se tratează cariile molarilor de lapte, aceasta pot provoca infecții și pierderea dinților înainte de timpul lor, ceea ce ar putea crea probleme ulterior, deoarece dinții permanenți se pot deplasa spre golurile care rămân și îngreunează erupția ulterioară a altor dinți.

Este important să ăl duci pe cel mic periodic medicul stomatolog pedodont, astfel încât acesta să realizeze, încă de la o vârstă fragedă, că o activitate normală și foarte importantă, că ar trebui să aibă grijă de igiena orală și că nu trebuie să se teamă de asta pentru că este acolo pentru a-și ajuta sănătatea orală.

Igiena orală la copii

Cariile de lapte afectează în medie 20% dintre copiii cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani care, chiar și în copilărie, sunt expuși riscului de boli și tulburări ale cavității bucale. Pentru a evita tratamentele dureroase și repercusiunile asupra dinților permanenți, este esențial să-i înveți pe cei mici, încă de la început, regulile bune de igienă orală zilnică și să-i obișnuiești cu o alimentație sănătoasă, săracă în zaharuri.

Concluzii

Amintește-ți că, pentru ca micuții tăi să aibă o dentiție permanentă sănătoasă, este esențial ca acesta să-și păstreze dinții de lapte în stare bună și să își trateze eventualele patologii orale.

            Dinții sunt singura parte a corpului uman care nu se regenerează. Prin urmare, detectarea precoce a cariilor este esențială pentru a evita problemele ulterioare. În cazul cariilor din dinții de lapte, orice infecție a dintelui temporar va afecta dintele permanent. Așadar, adu-l pe cel mic la stomatolog ori de câte ori este nevoie! Fă-i chiar acum o programare!

Contactează-ne

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.