Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Despre clinică Echipă Tratamente Cazuri Tarife Blog Contact

Pedodonție

Pedodonția este o ramură a stomatologiei, dedicată exclusiv copiilor si adolescenților. Pentru a lucra cu copiii este nevoie de o pregătire specială temeinică, în ceea ce privește, în mod evident, afecțiunile și problemele dentare, dar și a psihologiei copilului.

 

Clinica stomatologică Dr. Leuștean dispune de o zonă special creată și proiectată pentru îngrijirea dentară a copiilor. Punem la dispoziția celor mici o atmosferă plăcută, cu medici pasionați de munca lor și cu o pregătire profesională temeinică.

 

Obiectivul nostru este ca un copil sănătos să crească fără carii, fără teamă de dentist și cu obiceiuri bune de alimentație și igienă dentară care să dureze toată viața. Acest lucru duce la beneficii suplimentare pentru sănătate orală în anii următori.

Echipa noastră de specialiști vor avea grijă de dințisorii celui mic și îi vor face cunoștință cu lumea stomatologiei, de care nu trebuie să se teamă!

La prima vedere, dinții de lapte pot părea lipsiți de importanță, având în vedere că vor cădea și vor face loc dentiției permanente. Însă tocmai din acest motiv trebuie să fie sănătoți: integritatea și sănătatea unui dinte de lapte asigură sănătatea dintelui permanent care îi va lua locul.

 

Dinții de lapte, în concepția multor persoane, pot părea neimportanți, deoarece vor cădea și vor fi înlocuiți cu cei permanenți. Pentru acești dinți de lapte sunt necesare obturații timpurii, de bază.

 

Cu toate acestea, în mod paradoxal, tocmai acesta este motivul pentru care dinții de lapte au și ei nevoie de îngrijirea dentară corespunzătoare. Sănătatea dentiției permanente se bazează pe sănătatea dinților de lapte, care îi va înlocui, în cele din urmă.

 

Pentru a evita apariția tulburărilor de ocluzie (mușcătură), trebuie să ne străduim să  menținem dinții de lapte pe arcadă cât mai mult timp posibil, până la perioada de înlocuire fiziologică.

 

Dentiția la copii

  • Dentiția la copii este un subiect de îngrijorare pentru toți părinții care își doresc ca zâmbetul copiilor lor să fie mereu sănătos și încrezător.
  • Îngrijirea atât a dinților de lapte, cât și a celor permanenți este un pas esențial pe drumul către zâmbetul ideal al copilului dumneavoastră.

Când apar dinții de lapte?

În total, există 20 de dinți de lapte: 10 pe arcada superioară și 10 pe cea inferioară. Nu este deloc neobișnuit faptul că dinții de lapte pot apărea mai devreme la unii copii, mai târziu în cazul altora, acest lucru fiind influențat și de dezvoltarea organismului micuțului.

 

În majoritatea timpului, dinții de lapte urmează acest model: Incisivii centrali inferiori și superiori apar primii, urmați de cei patru incisivi laterali și de cei patru canini.

 

Molarii primari sunt ultimii dinți de lapte, pe fiecare arcadă, în timp ce molarii secundari sunt a doua dentiție care apar, de asemenea, pe fiecare arcadă. Prima apariție a dinților de lapte la copii are loc între 6 și 8 luni, dezvoltându-se până la primii doi ani.

Cum îngrijim dinții de lapte ai copiilor?

  • Deoarece dinții de lapte sunt la fel de esențiali ca și dinții temporari, părinții trebuie să le mențină o igienă corespunzătoare.
  • După fiecare hrănire, dinții de lapte trebuie curățați cu tifon steril înmuiat în soluție salină sau apă.
  • De asemenea, pot fi curățate cu lavete de curățare specializate.
  • Curățarea cavității dentare include curățarea dinților care au erupt, a gingiilor, a buzelor și a limbii.

 

 

 

Dentiția permanentă

  • Dinții permanenți sunt esențiali pentru o dezvoltare adecvată, deoarece aceștia vor fi dinții pe care copilul dumneavoastră îi va avea toată viața.
  • Modul în care se dezvoltă dinții permanenți poate avea un impact asupra sănătății și aspectului estetic al zâmbetului celui mic.
  • Fără tratament dentar, dinții de lapte se pot modela și modifica în mod natural; totuși, dacă poziția dintelui permanent se schimbă, este necesară vizita unui dentist.

Când erup dinții permanenți?

Procesul de înlocuire a dinților lipsă începe la vârsta de 6 ani și continuă până în jurul vârstei de 12 ani. Mai întâi, dinții de jos sunt înlocuiți la vârsta de 6 ani, iar apoi dinții de sus la vârsta de 7 ani, ca mai apoi sa apară măselele, în jurul vârstei de 10-11 ani.

 

Afecțiuni comune dentare

  • În cazul dentiției temporare, cât și pentru dinții definitivi, copiii pot prezenta diferite afecțiuni dentare, atunci când nu este respectată o îngrijire corespunzătoare.
  • Prima consecință a igienei defectuoase este reprezentată de apariția cariilor. Aceasta, în stadii avansate, poate provoca disconfort în timpul alimentației sau al somnului.
  • Mai mult, ignorarea acestora poate conduce către apariția unor infecții, umflături și, în final, tratarea acestora printr-un tratament medicamentos.
  • De asemenea, în aceste contexe, pot apărea și problemele la nivelul aspectului estetic al zâmbetului.
  • Demineralizarea smalțului dentar, abcesele dentare și dificultățile de plasare a dinților permanenți, pot fi toate motive de îngrijorare de ordin estetic sau structural, chiar de la o vârstă fragedă.
  • În acest caz, soluția recomandată va fi tratamentul cu aparat dentar.

Când este indicat să aducem copiii la dentist?

Când apar primii dințișori de lapte ai copilului dumneavoastră, este timpul să mergeți la dentist. Acest lucru se poate întâmpla în jurul vârstei de 6 luni.  Cel puțin, copilul dvs. ar trebui să meargă la dentist la vârsta de un an, astfel încât medicul să poată educa părinții cu privire la modul în care trebuie să aibă grijă de dinții copilului lor, care sunt esențiali pentru creșterea dentiției viitoare.

 

Oferă zâmbetului tău îngrijirea pe care o merită!

Gama variată de tratamente de calitate, profesionalismul și anii de experiență în tratarea cazurilor stomatologice complexe, ne ajută să rămânem Artiștii Zâmbetului Tău.