Cum influențează cariile molarilor de lapte evoluția molarilor permanenți?
Subiectul dinților de lapte este strâns legat de o îndoială care, de-a lungul anilor, pare încă nerezolvată: ar trebui să fie tratați ca și cum ar fi dinți permanenți sau nu, pentru că sunt sortiți să cadă?
Noi vrem să vă informăm corect: dacă apare vreo carie la dinții de lapte ai micuțului dumneavoastră, duceți-l imediat la medicul stomatolog pentru a-i trata caria cu promptitudine.
De fapt, aceasta este cea mai bună metodă, precum și cea mai puțin costisitoare, pentru a avea șanse mai mari ca dinții permanenți să iasă sănătoși.
Cariile dentare, una dintre bolile care afectează frecvent dinții de lapte
Caria, un proces lent și progresiv care duce la distrugerea dintelui, necesită un tratament dentar specific chiar și atunci când atacă un dinte de lapte. Un molar cariat și netratat, de exemplu, poate cădea prematur și astfel poate compromite alinierea corectă a molarului permanent.
Cauzele cariilor dentare de lapte
Ca și în cazul adulților, igiena orală deficitară și aportul excesiv de zahăr sunt principalele cauze ale cariilor dentare la copii. Singura diferență este că procesul carios al celor mici este mult mai rapid. Din păcate, dinții de lapte au o cameră pulpară mai largă, iar țesutul care o acoperă are o grosime redusă în comparație cu cea a unui dinte permanent. Din acest motiv, bacteriile reușesc să corodeze smalțul dinților de lapte și să ajungă rapid în dentină, provocând dureri severe.
Există și un alt factor care poate provoca carii dentare: deficitul de fluor. În acest caz, medicul stomatolog sau pediatrul va sugera o terapie preventivă a cariilor care presupune administrarea de fluor în alimentația copiilor.
Cariile la dinții de lapte și la cei permanenți
În interior, dentina conține un țesut moale cunoscut sub numele de pulpă, bogat în vase de sânge și fibre nervoase. Structura dinților de lapte și a dinților permanenți este aceeași, dar grosimea țesuturilor dure și întinderea țesuturilor moi care le compun sunt diferite. De fapt, la dinții de lapte smalțul este mai subțire și mai puțin rezistent decât cel al celor permanenți, la fel cum stratul de dentină este mai subțire. Acesta este unul dintre motivele pentru care cariile care afectează un dinte de lapte progresează mult mai rapid, afectând pulpa, dacă nu este tratată la timp, decât cariile care afectează un dinte permanent.
De altfel, cariile au o evoluție deosebit de rapidă din cauza deficitului de smalț care să protejeze dintele de lapte și, dacă nu este tratată la timp, se poate agrava rapid. Mai mult, este de la sine înțeles ca dintele de lapte este mai puțin rezistent decât dintele permanent, întrucât acesta trebuie să rămână în cavitatea orală aproximativ 10 ani, spre deosebire de cei permanenți, care vor trebui să reziste toată viața.
Astfel, pentru ca dinții permanenți să fie sănătoși, cariile dinților de lapte trebuie tratate.
Examinarea periodică a dinților de lapte
Să risipim mitul că dinții de lapte nu merită aceeași atenție ca dinții permanenți pentru că „vor cădea oricum”. Dinții de lapte trebuie îngrijiți și menținuți sănătoși pentru o bună dezvoltare a sănatății dentare. Din acest motiv, este indicat să mergeți cu copiii la prima vizită la medicu stomatolog în jurul a 18 luni, cu excepția cazului în care există motive întemeiate pentru a interveni mai devreme.
Medicul stomatolog vă va recomanda controale ulterioare la fiecare șase luni sau anual. Vizita periodică la o clinică stomatologică este crucială pentru ca cei mici să își îngrijească în mod corect dinții.
La Dental Studio Dr. Leuștean suntem specializați și în tratamente dentare pedodontice și îi putem însoți pe cei mici pas cu pas pe măsură ce cresc.
Lasă-ne un comentariu