Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Despre clinică Echipă Tratamente Cazuri Tarife Blog Contact

Scurt dicționar de termeni stomatologici

De-abia ai trecut pragul cabinetului dentar și deja ai de-a face cu o mulțime de termeni pe care nu-i înțelegi? Nu te îngrijora, îți vom explica pe larg semnificația celor mai frecvenți termeni stomatologici, al căror înțeles ți-ar putea fi de mare ajutor.

Stomatologia se caracterizează prin mulți termeni medicali pe care pacientul de obicei nu îi cunoaște. Este preocuparea noastră să explicăm întotdeauna, în cuvinte simple, fiecare tratament pe care îl efectuăm. Cu toate acestea, credem că un suport explicativ poate fi de ajutor pentru mulți pacienți care probabil doresc să investigheze anumite probleme în mod independent sau care au nevoie de clarificări suplimentare.

În micul nostru dicționar explicăm cei mai importanți termeni stomatologici de la tratamente, specializări și până la procedurile dentare frecvente.

Iată dicționarul de termeni stomatologici care facilitează comunicarea medic-pacient. În plus, acoperă, pe cât posibil, terminologia serviciilor noastre și a domeniilor de specialitate:

  • Radiografie dentară panoramică

Radiografia dentară panoramică dentară este o investigație aparent simplă, bazată de fapt pe tehnologie, care oferă o imagine cu ajutorul căreia medicul stomatolog poate examina toți dinții și eventualele probleme dentare.

Este folosită pentru a avea o imagine de ansamblu a stării dinților, a osului mandibular și maxilar, a articulațiilor și îi permite medicului stomatolog să vizualizeze toate zonele care trebuie evaluate. Așadar, radiografia dentară panoramică este o imagine completă a anatomiei pacientului.

  • Plan de tratament

Planul de tratament se realizează de către medicul dentist în prima vizită a pacientului în clinica stomatologică. În planul de tratament sunt prezentate toate tipurile de intervenții care sunt necesare pentru a obține starea optimă de sănătate a cavității dentare a pacientului, alternativele, eventualele materiale folosite, câte ședințe vor fi necesare, care sunt costurile.  Planul de tratament trebuie să fie specific și complet, să indice ce tratamente sunt necesare într-un mod simplu și clar, astfel încât pacientul să înțeleagă perfect prin ce trece.

  • Pedodont

Medicul stomatolog pedodont este specialistul responsabil cu tratarea problemelor dentare ale sugarilor, copiilor și adolescenților. Specializarea unui medic stomatolog pedodont înseamnă ani în plus faţă de facultatea de medicină, ani în care s-a pregătit teoretic şi practic pentru interacţiunea cu copii şi tratarea lor. Medicul pedodont este, așadar, pregătit profesional pentru a trata orice fel de afecțiune orală întâlnită copii

  • Endodont

Endodonția este ramura stomatologiei care se ocupă cu terapia pulpei dintelui, un țesut moale format din artere, vene, terminații nervoase și celule conjunctive care garantează hrănirea și sensibilitatea dinților. Pulpa este prezentă atât în ​​coroana dintelui, cât și în canalele radiculare, adică în cavitățile care străbat interiorul rădăcinii dintelui. Medicul stomatolog endodont este, așadar, specialistul responsabil cu tratarea canalelor dentare.

  • Parodontologie

Parodontologia este ramura dentară care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, îngrijirea și întreținerea țesuturilor moi și dure din jurul dintelui (țesuturile parodontale), și anume gingia, osul alveolar, cementul radicular, ligamentul parodontal.

  • Digă

Diga dentară este un instrument indispensabil pentru tratamentele dentare. Diga dentară este de fapt o folie de latex aplicată pe un cadru metalic sau de plastic, care se pune în gura pacientului pentru a asigura izolarea câmpului operator și deci o zonă de lucru absolut uscată și o barieră eficientă antimicrobiană. 

  • Diastemă

Te-ai întrebat vreodată cum se numește spațiul dintre dinți pe care îl vedem adesea în zâmbetele unor oameni celebri sau pe copertele revistelor? Denumirea spațiului dintre dinți este diastemă și constă în separarea dinților unul de celălalt din motive care pot fi mai mult sau mai puțin problematice. Diastema mai poartă denumirea de strungăreață.

  • Ortodonție

Ortodonția este ramura stomatologiei care se ocupă cu identificarea și corectarea acelor defecte de aliniere și ocluzie a dinților. A avea dinți nealiniați nu este doar o problemă estetică care îi afectează atât pe adolescenți, cât și pe adulți, ci afectează și sănătatea dentară, de exemplu prin reducerea eficienței igienei dentare în timpul periajului zilnic al dinților. Astăzi avem mai multe tehnici ortodontice care permit medicului ortodont să propună diferite tipuri de aparate dentare pentru fiecare tip de tratament: aparat fix, aparat mobil sau aparat invizibil pentru a reabilita funcționalitatea cavității bucale. 

  • Obturație

Termenul de obturație este o metodă de restabilire a funcționalității și a formei originale a unui dinte deteriorat de carii. Când medicul dentist efectuează o obturație, îndepărtează mai întâi cariile, curăță zona afectată, apoi umple cavitatea curățată cu un material special. Popular denumirea este de plombă.

  • Halitoză.

Halitoza sau respirația urât mirositoare este o afecțiune în care respirația are un miros neplăcut persistent și poate fi împrospătată doar temporar cu remedii precum mentă, apă de gură, spray-uri și gumă de mestecat. La bază pot exista tulburări de sănătate, obiceiuri nocive sau consumul anumitor alimente.

  • DSD

Digital Smile Design sau DSD este un  sistem digital de planificare a zâmbetului. Datorită acestui software, se realizează o analiză aprofundată a relației dintre proporțiile faciale și dentare ale pacientului, care permite identificarea problemelor dentare ale pacientului și studierea posibilelor îmbunătățiri. Utilizarea software-ului permite pacienților înșiși să fie implicați în proiectarea zâmbetului lor: datorită reconstrucției virtuale a zâmbetului dorit, puteți avea o idee concretă a rezultatului final, fără a fi nevoie să așteptați rezultatul tratamentului.

  • Bruxism

Bruxismul este o problemă dentară care constă în scrâșnirea inconștientă a dinților în timpul somnului. Acestă afecțiune poate duce la apariția complicațiilor și la deteriorarea smalțului dentar.

Sperăm că dicționarul nostru a fost de ajutor tuturor care au nevoie de informații în acest sens!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.